Conopida este un crucifer pretențios când vine vorba de îngrijirea culturii, deoarece necesită condiții mai speciale pentru o dezvoltare armonioasă. Este sensibilă la îngheț și secetă, iar acest lucru contribuie și la apariția unei sensibilități față de boli. Totuși, planta poate fi ținută la distanță de boli prin câteva metode, precum: semințe rezistente, asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltare, pregătirea terenului cu fertilizări, etc. Acest articol tratează subiectul semințelor, care este un factor vital pentru buna creștere a plantei și pentru protecția contra intemperiilor și bolilor. Citește mai departe pentru a afla exact ce rol joacă semințele de conopidă și de ce este esențial să acorzi puțin timp alegerii unor semințe de calitate superioară.
Cultura de conopida si beneficiile ei
Conopida este cultivată la scară largă pentru proprietățile sale asupra sănătății. Inflorescența plantei de conopidă, anume partea care se mănâncă, este bogată în fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor și proteine. Pentru a te putea bucura de aceste avantaje ale consumării conopidei este important să te asiguri că planta ajunge la maturitate. De multe ori, acest proces este întrerupt de boli, iar dacă nu le combați la timp, recolta este compromisă.
Semințele joacă un rol mai important decât ne închipuim. Tratate corespunzător, seminte conopida se asigură că planta este protejată cât mai mult împotriva condițiilor meteorologice improprii și mai ales împotriva bolilor devastatoare pentru conopidă. Rămâi alături de noi pentru a afla cu ce boli se confruntă acest crucifer și cum le putem preveni cu ajutorul semințelor certificate.
Boli conopida: afla importanta unor seminte de conopida de calitate!
Bolile cu care se confruntă conopida produc efecte grave încă din faza de răsad și până la maturitate. Mai mult, odată bolnavă planta, virusul se transmite și anul următor prin intermediul semințelor infestate. Ulterior, infestarea se poate răspândi prin intermediul afidelor. De la viroze și până la bacterioze și micoze, pe toate le poți întâlni în cultura ta de conopidă dacă nu ,,pornești cu dreptul”. În lupta împotriva bolilor, semințele certificate ca fiind de înaltă calitate sunt o armă importantă, fiindcă acestea sunt tratate tocmai pentru a acționa ca o bază de protecție a plantei. În continuare vom enumera câteva dintre cele mai comune boli ale conopidei și vom explica metodele de prevenție și combatere a bolii, dacă aceasta deja a debutat.
Putregaiul negru
Este o boală des întâlnită la culturile de legume, iar conopida nu face excepție. Există două simptome după care o poți recunoaște. Primul este apariția unor mici pete umede care se brunifică, întâlnite chiar din faza incipientă de vegetație. Apoi, la nivelul frunzelor se pot întâlni leziuni galbene în formă de V, mai ales la extremitățile frunzei. Leziunile se extind la nivelul tuturor frunzelor și le usucă, pentru ca în final acestea să cadă și să lase producția vulnerabilă în fața dăunătorilor. Cu cât apare mai devreme, cu atât produce daune mai profunde și există riscul ca întreaga producție să fie compromisă.
Semințele tratate au rolul de a dezvolta o plantă puternică, rezistentă în fața infestării cu Putregaiul negru. Imediat cum identifici apariția simptomelor, este necesar să distrugi planta afectată, pentru a preveni răspândirea. Pentru un plus de prevenție și protecție, utilizează fungicide adecvate.
Putregaiul umed al cruciferelor
La fel ca Putregaiul negru, este o bacterioză extrem de puternică. Diferența dintre cele două este că Putregaiul umed se dezvoltă la nivelul tulpinii și se manifestă printr-o masa mucilaginoasă galbenă-cenușie extrem de urât mirositoare. Se răspândește rapid și distruge cultura. Este esențial să cultivăm un soi rezistent, care este dat de semințe. Rotația culturilor este de ajutor, iar conopida poate reveni pe terenul inițial după 3 ani. Plantele bolnave trebuie imediat scoase din teren, iar restul culturii necesită tratament cu fungicidele potrivite.
Mana cruciferelor
Conopida este o plantă iubitoare de umiditate, însă această cerință este o sabie cu două tăișuri, căci o umiditate prea crescută facilitează apariția Manei. Pentru a o preveni, menține o distanță optimă între plantele de pe rând și între rânduri și alege semințe tratate corespunzător. Poți recunoaște boala datorită petelor neregulate care apar la nivelul frunzelor și care sunt însoțite de un puf alb-cenușiu. Pe măsură ce avansează boala, petele se brunifică și determină încetarea din dezvoltare a legumei. Apelează la fungicide în perioada de vegetație pentru a ajuta semințele să prevină infestarea.
Hernia radacinilor
Hernia este o micoză prezentă la nivelul rădăcinilor și a frunzelor, care poate apărea încă din faza de răsad. Efectul este că plantele se opresc din creștere și chiar devin mai mici și mai slabe. Frunzele se îngălbenesc, se ofilesc și în final cad. Cel mai ușor de recunoscut este la nivelul rădăcinilor, unde apar umflături care ștrangulează planta. Aceste umflături determină putrezirea rădăcinilor și omoară planta în totalitate. Acordă atenție plantei încă din faza de răsad, pentru a identifica și elimina riscul de infestare.
Este deosebit de important să alegem un soi cu nivel ridicat de protecție împotriva acestei micoze. În plus, verificarea răsadurilor și o rotație corectă a culturilor produc efecte pozitive vizibile.
de ce aducem conopida din Turcia, ale noastre nu sunt bune ?