StiriSpeciale.ro

Instalarea tinerilor fermieri, programul-vedetă al fondurilor europene 2023

Programul de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este poate cel mai așteptat dintre toate investițiile din fonduri europene pentru anul acesta. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat recent lista programelor agricole pentru care se acordă fonduri. Aproape 500 de milioane de euro sunt destinate în perioada 2023-2027 atragerii și susținerii fermierilor tineri la conducerea exploatațiilor agricole. Află ce investiții poți atrage anul acesta și care sunt criteriile de selecție!

Atrage fonduri europene nerambursabile pentru a-ti dezvolta exploatatia agricola!

Programul de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (DR-30) face parte din Planul Național Strategic, însă este disponibil doar în luna iunie a anului 2023. Tot în iunie încep înscrierile pentru finanțarea în agricultură. Investiția este nerambursabilă, iar suma maximă pe care o poți obține este de 70.000 de euro.

Scopul este de a atrage cât mai mulți fermieri tineri la conducerea exploatațiilor agricole și pentru a-i încuraja să le dezvolte astfel încât să crească producția și să protejeze mediul în același timp. Programul urmărește creșterea economică a sectorul agricol și creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. În plus, Uniunea Europeană sprijină egalitatea de gen prin atragerea mai multor femei către posturile de conducere în agricultură și incluziunea socială. Perioada de implementare a investiției este de maxim 3 ani pentru sectorul agricol, cu excepția celui pomicol și de creștere a strugurilor de masă, unde limita este de 5 ani.

Uniunea Europeană a pus la dispoziție aproape 500.000.000 de euro pentru sprijinirea fermierilor tineri în dezvoltarea exploatațiilor. Iată cum sunt acești bani împărțiți:

  • Anul acesta se acordă 250.691.764 de euro;
  • Anul viitor sunt disponibile 131.565.000 de euro;
  • În 2025, fermierii dispun de investiții de 54.524.945 de euro;
  • În 2026 sunt dedicate 42.408.290 de euro;
  • Ultimul an dispune de 18.263.718 de euro.

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile: care sunt criteriile de selectie in 2023

Există câteva condiții pe care trebuie să le întrunești pentru a putea beneficia de cei 70.000 de euro. Mai jos explicăm criteriile cerute de Uniunea Europeană:

  • Fermierul eligibil trebuie să aibă maxim 40 de ani. Se acceptă și persoanele care au 41 de ani fără o zi;
  • Solicitantul nu trebuie să mai fi beneficiat în perioada 2014-2020 de sprijin prin intermediul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau Planul Național Strategic (PNS);
  • Fermierul trebuie să figureze în sistemul APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) și ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) cu forma de desfășurare a activității economice dinainte să formuleze cererea de finanțare.

În continuare, precizăm care întreprinderi sunt favorizate pentru primirea finanțării:

  • Sunt favorizați fermierii cu un nivel de calificare superior în domeniu, care intenționează să preia sau să dețină o exploatație agricolă. Programul vizează și fermierii din zona montană;
  • Fermierii care prezintă o metodă eficientă de gestionare a resurselor au șanse mai mari de a primi finanțare;
  • Sunt prioritizate proiectele care vizează promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul;
  • Firma trebuie să se încadreze la întreprindere mică sau microîntreprindere;
  • Dimensiunea economică (SO) trebuie să fie între 12.000 și 100.000, iar în cazul zonei montane, minimul este de 8.000 SO.

Pentru a fi considerată valabilă, cererea de înscriere trebuie să includă un plan de afaceri. Mai exact, acesta trebuie să prezinte situația actuală a afacerii, ce țeluri plănuiești să implementezi și calendarul de implementare al planului.

Ce angajemente trebuie sa iti iei pentru a beneficia de fonduri europene 2023 in integralitate

Investiția este împărțită în două tranșe. În prima, primești 75% din sumă, chiar la semnarea contractului de finanțare. Pentru a beneficia de restul de 25%, trebuie să demonstrezi că ai implementat planul de afaceri pe care l-ai depus la înscriere. În plus, trebuie să arăți creșterea economică prin intermediul comercializării producției într-un procent de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe de bani.

Dimensiunea economică (SO) a exploatației a crescut? Acordă atenție să nu fi crescut cu mai mult de 15% decât în faza inițială, căci atunci nu mai ești eligibil pentru cei 25%.

StiriSpeciale.ro

Comentariu

  • Am aplicat pentru acest program, eu zic ca este un lucru bun care s-a facut cu aceste fonduri, chiar te ajuta

Follow us

In curand