StiriSpeciale.ro

Traseul pragului de 250.000 lei pentru abuz în serviciu: cum a trecut neobservat în miezul zilei

29 martie 2023 este ziua în care un amendament al legii abuzului în serviciu a trecut fulgerător prin Comisia Juridică a Senatului și a fost votată în Plen cu o diferență semnificativă de voturi ,,pentru” față de cele ,,contra”. Votul a stârnit aprige discuții în societatea românească din cauza pragului stabilit până la care fapta nu se judecă și anume 250.000 de lei. Sună cunoscut? Acest amendament este fratele Ordonanței de Urgență din 31 ianuarie 2017, când sute de mii de oameni au protestat în Piața Victoriei. Ordonanța de atunci a fost votată la ora 22:00 sau ,,noaptea ca hoții”, cum a fost descrisă de protestatari. Doar că decizia de săptămâna aceasta a fost aprobată în miezul zilei, în mai puțin de două ore. Urmărește acest articol pentru a afla cum a trecut un astfel de amendament controversat de Senat atât de repede și cum și-a justificat Coaliția alegerea.

Infractiunea de abuz in serviciu: cum este definit abuzul in serviciu de Codul Penal

Legea nr 286/2009 prevede infracțiunile de corupție și de serviciu, printre care și abuzul în serviciu (Art. 297). Punctul (1) al acestui articol explică: ,,Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Încă din 2017, Curtea Constituțională a cerut să fie stabilit un prag de la care să se sancționeze infracțiunea de abuz în serviciu, iar Guvernul Grindeanu de la acel moment a votat introducerea ei în Monitorul Oficial. Votul s-a realizat la sfârșitul unei ședințe, la ora 22:00, de unde porecla ,,noaptea ca hoții”. 10 zile trebuiau să treacă până ce legea avea să intre în Monitorul Oficial, timp în care sute de mii de oameni au protestat în Piața Victoriei împotriva ei. În final amendamentul care prevedea pragul de 200.000 de lei nu a mai fost introdus.

Săptămâna aceasta, senatorii Coaliției au făcut o nouă încercare, însă au mărit pragul la 250.000 de lei, lucru care a stârnit furia Societății Civile. Pe lângă mărirea pragului, un alt amendament prevede ca fapta să fie incriminată doar dacă se dovedește că a fost comisă cu știință. De această dată, amendamentele au fost votate până în ora prânzului, însă au trecut neobservate. Cum a fost posibil acest lucru? Rămâi alături de noi pentru a afla!

,,Noaptea ca hotii” s-a transformat in ,,ziua in amiaza mare”

În continuare, explicăm pașii exacți pe care i-a parcurs amendamentul care stabilea pragul până în prezent și ce modificări a suferit în urma revoltelor din societate.

1.Președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Țâgârlaș, primește un e-mail luni în care i se comunică propunerea Coaliției de guvernare pentru modificarea legii abuzului în serviciu. Marți este discutată propunerea în ședința Comisiei Juridice.

2. Miercuri dimineața, 29 martie 2023, președintele Tâgârlaș, senator PNL, aduce propunerea în discuție în ședința de Comisie pentru votare. Ședința a avut loc la ora 09:00, cu doar o oră înainte de votarea din Plen, care a început târziu și s-a desfășurat pe repede înainte, pentru a avea timp să fie votată în Senat. Întrebat cine este autorul amendamentului, președintele Comisiei susține că nu îl cunoaște, că el doar a primit propunerea pe e-mail și a discutat-o în ședință.  Din Comisie fac parte 14 senatori, după cum urmează: 5 senatori PSD, 4 senatori PNL;2 senatori USR;1 senator UDMR;1 senator AUR.

3. Surse ale Europa Liberă susțin că în cadrul ședinței nu au fost toți senatorii prezenți, dar ar fi existat oricum cvorum decizional. Mai mult, tot aceste surse susțin că la ședință a fost prezent și ministrul justiției, Cătălin Predoiu. În final, votul majoritar este pozitiv pentru trecerea amendamentului în Plen.

La ședința din Senat au fost prezenți 113 senatori și toți au luat parte la votarea modificării legii. Iată rezultatele:

  • Au votat PENTRU: 29 de senatori PNL, 43 de senatori PSD și 6 senatori UDMR;
  • Au votat CONTRA: 21 de senatori USR și cei 4 senatori neafiliați, printre care și fosta senatoare AUR, Diana Șoșoacă;
  • ABȚINERI: toți cei 10 senatori AUR prezenți.

4. Votul este majoritar pozitiv, așa că următorul pas este trimiterea modificării în Camera Deputaților, care este for decizional, doar că indignarea colectivă a societății i-a determinat pe senatori ,,să dea înapoi”. Ministerul Justiției anunță modificarea pragului la 9.000 de lei, modificare cu care liderii Coaliției de guvernare sunt de acord și pe care intenționează inițial să o prezintă Camerei Deputaților. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că se vor mai face modificări asupra legii înainte să ajungă pe masa Camerei Deputaților.

Nu toti parlamentarii sunt de acord cu modificarea legii abuzului in serviciu

Europarlamentarul Rareș Bogdan se arată profund indignat de decizia colegilor de partid: ,,Ieri a fost cea mai RUȘINOASĂ zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu sprijinul si concursul unor oameni din propriului meu partid, neinformati sau lipsiti de o informare minima. Nici un for statutar al PNL nu a luat o astfel de decizie si nici Consiliul Coalitiei in formatul sau firesc. A fost o mizerie fără seaman! Culmea e că principalii promotori și inițiatori din cadrul Coaliției de Guvernare stau pitiți și tac ticălos. Unii au inițiat si au insistat pe inițiere, alții au tăcut maiestuos si de neînțeles, doar ca sa fie linișteee!!!!! Să o ia naiba de liniște! Vom muri politic în liniște, dacă continuăm așa! Unii au scris, iar soldățeii de teracotă au executat. Răul a fost făcut. La Bruxelles s-au aprins beculețele roșii, din nou. Societatea Civilă și Presa au reacționat nervos și corect, înspăimântați pe bună dreptate”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

StiriSpeciale.ro

Comentariu

Follow us

In curand