StiriSpeciale.ro

Testul este pozitiv? Află de ce trebuie să efectuezi morfologia fetală de trimestrul 1

Sarcina este o perioadă cu adevărat provocatoare pentru viitoarea mămică, așa că este normală apariția temerilor și îngrijorării. Pentru a le elimina din viața ta, ai nevoie ca un specialist să îți prezinte starea de sănătate a fătului. Testul de sarcină a ieșit pozitiv? Este momentul perfect să faci o programare la un medic ginecolog pentru monitorizarea sarcinii. Acesta îți va efectua prima ecografie importantă din sarcină: morfologia fetală de trimestrul 1. Rămâi alături de noi pentru a afla în ce consta ecografia și de ce este esențială pentru sănătatea sarcinii.

De ce este necesar sa te prezinti la ecografia morfologica

Morfologia fetală este o investigație imagistică prenatală, care are ca scop evaluarea și monitorizarea sarcinii până la termen. Există 3 morfologii care trebuie realizate în sarcină, câte una pentru fiecare trimestru. Fiecare este destinată unei anumite perioade din sarcină și este capabilă să detecteze probleme serioase de sănătate. Astfel, este recomandat ca morfologiile să fie realizate în acest mod:

  • Morfologia de trimestru 1: la vârsta de 11-14 săptămâni de sarcină;
  • Morfologia de trimestru 2: la 20-24 săptămâni;
  • Morfologia de trimestru 3: 30-32 săptămâni.

Din nefericire, bebelușii nu sunt feriți de probleme de sănătate încă dinainte să se nască, însă vestea bună este că tehnologia medicală este suficient de avansată în acest moment pentru a diagnostica încă din uter. Toate cele 3 morfologii au menirea de a verifica starea de sănătate a fătului. În funcție de lungimea acestuia, de trăsături și de anumite măsurători, medicul își poate da seama dacă micuțul tău este sau nu sănătos. Totuși, morfologia din primul trimestru este mai specială și vei afla imediat de ce.

Morfologie fetala trimestrul 1, confirmarea minunii din interiorul tau

Testul de sarcină a ieșit pozitiv și ești nerăbdătoare ca un ginecolog să îți confirme sarcina? Acest lucru se poate realiza cu ajutorul ecografiei. Dacă sarcina are cel puțin vârsta de 11 săptămâni, ți se poate efectua prima morfologie. Aceasta prezintă numeroase beneficii, pe care le anumerăm mai jos:

  • Confirmă prezența unui sac gestațional și chiar a fetusului. Această ecografie se realizează împreună cu o analiză de sânge numită beta hCG. Analiza măsoară valoarea unui hormon produs de placentă. Pentru ca sarcina să fie confirmată și considerată în evoluție, analiza trebuie efectuată de două ori, la o distanță de 48 de ore, iar valoarea hormonului trebuie să fie în creștere;
  • Confirmă numărul de embrioni implantați cu succes și dacă este vorba de o sarcină gemelară;
  • Medicul calculează vârsta sarcinii după data ultimei menstruații și poate calcula data aproximativă a nașterii copilului în timpul morfologiei, când măsoară lungimea acestuia;
  • Este analizată starea de sănătate a fătului: prezența sau absența principalelor părți ale corpului, dacă dimensiunile acestora sunt optime în funcție de vârstă;
  • Medicul va verifica prezența unor anomalii fetale, pe care le diagnostichează în funcție de starea de dezvoltare;
  • Specialistul măsoară translucența nucală, adică grosimea cefei bebelușului. Aceasta este un semn în cazul unei afecțiuni genetice, precum sindromul Down.

Pe lângă cele menționate mai sus, ginecologul va confirma câteva detalii despre făt, așa cum sunt sexul, greutatea și dimensiunile. Următorul pas este stabilirea poziției placentei și măsurarea colului mamei. Pentru a afla mai multe detalii despre ce presupune o sarcină și la ce să te aștepți, este ideal să consulți un blog mamici.

Analize gravide- la ce investigatii te mai poti astepta

Fiind vorba de o sarcină la început, medicul îți va da o trimitere pentru efectuarea analizelor de bază. Cea mai importantă dintre ele este Dublul Test, o analiză de sânge cu ajutorul căreia este calculată probabilitatea existenței sau dezvoltării unei afecțiuni genetice, mai exact trisomii. Acestea presupun lipirea unui cromozom în plus de cel normal. Afecțiunile vizate de această analiză sunt, în special, trisomiile 13 (sindromul Patau), 18 (sindromul Edwards) și 21 (sindromul Down). Analiza nu are puterea de a diagnostica, însă corelată cu analiza de beta hCG și fișa de calcul prenatal completată de medic (care conține date medicale despre evoluția sarcinii), vei obține un procent de posibilitate a prezenței unei afecțiuni genetice. Dublul Test se realizează în aceeași zi cu morfologia de trimestru 1, după efectuarea ei.

StiriSpeciale.ro

Adauga Comentariu

Follow us

In curand